Kampen om bilarnas data

2016-10-18 06:00  

När bilarna blir självkörande ökar informationsmängden dramatiskt. Frågan är vem som ska kontrollera datan – biltillverkarna, bilägaren eller staten?

– Informationsbiten är en av de svåraste knäckfrågorna när det gäller självkörande bilar, säger Jonas Bjelfvenstam, generaldirektör vid Statens väg- och trafikforskningsinstitut, VTI, och även den som leder utredningen om självkörande fordons framtid i Sverige.

Redan i dag samlar biltillverkarna på sig information om utsläpp, hastighet, om hur motorn fungerar med mera. Det är biltillverkarna som har tillgång till denna data, även om bilägaren och verkstäderna till viss del kan komma åt den via den så kallade ODB-porten (on-board diagnostics). När bilarna kör sig själva ökar informationsmängden enormt. Kameror, sensorer, radar, ultraljud som ska positionera bilarna och läsa av omgivningen – allt genererar data.

Denna information måste krypteras för att inte bli hackad, vilket ställer stora krav på biltillverkaren. Det finns en oro att den säkerhetskritiska informationen kan manipuleras på olika sätt, vilket exempelvis kan leda till panikinbromsningar eller att motorn stannar.

– Om biltillverkarna ska garantera säkerheten kring datan kanske de också anser att de behöver ha kontroll över den, säger Jonas Bjelfvenstam.

Läs mer:

Läs mer: Ny lag krävs för förarlösa fordon

I andra vågskålen ligger den personliga integriteten. Vart vi kör, hur vi kör, var vi stannar. Allt detta registreras. Bilägaren själv h

Jonas Bjelfvenstam Foto: VTI / Hejdlösa Bilder

– Verkstäderna behöver bildatan för att kunna utföra reparationer och det ligger inte långt bort att biltillverkarna ser chansen att koppla ytterligare grepp om hela eftermarknaden, säger Jonas Bjelfvenstam.

Det finns gott om andra intressemotsättningar. Myndigheter som polis och åklagare kan vara intresserade av krockdata, liksom försäkringsbolag. Det finns ett allmänintresse att i realtid sprida information om vägförhållanden. Exakt var gränserna ska dras kan Jonas Bjelfvenstam i dag inte svara på.

– Jag är glad att jag har ytterligare ett år på mig att hitta en lösning på det här. Frågan är av den art att vilken lösning det än blir så kommer vissa att bli missnöjda.

Läs mer:

Läs mer: Kolla in sensorerna i Volvos första självkörande bil

Inte heller biltillverkarna har någon lösning. Branschorganisationen Bil Sweden anser att frågan är så komplex att man gärna skjuter den ifrån sig. Och Volvo Cars, vars projekt om självkörande bilar är inne i ett kritiskt skede, svarar inte på frågor.

Helst borde frågan lösas globalt, menar Jonas Bjelfvenstam. Problemet är att få andra länder tycks ha några lösningar.

– Det finns inga andra att luta sig mot. USA är på gång med rekommendationer när det gäller verkstäderna, men det är inte säkert att deras syn på integritet rimmar med vår. Men det allra bästa vore förstås om vi fick ett internationellt system, säger Jonas Bjelfvenstam.

I november 2017 ska utredarens förslag presenteras för regeringen.

Det här kan datan från bilarna användas till

Kontrollera verkstäderna. Tillgång till bildatan är nödvändig för verkstäderna och den som äger den får grepp om en lukrativ marknad.

Kommersiella erbjudanden. Bilens position, rörelser och passagerarnas musikval etcetera registreras och uppgifterna kan säljas.

Rättsliga utredningar. Polis och åklagare vill ha tillgång till krockdata. För att exempelvis kunna reda ut vad som har hänt i en olycka.

Thomas Heldmark

Mer om: Autonoma fordon

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt