Kalmarföretaget vill bygga Trumps kritiserade mur

2017-04-06 13:58
Kalmar Rough Terrain, med rötterna i Småland, vill bygga Donald Trumps kontroversiella mur med hjälp av företagets terränggående containertruck. På bilden, som är ett montage, syns Kalmar Globals containertruck Kalmar reachstacker. Foto: Alamy, Kalmar Global

Ett av president Trumps viktigaste vallöften är att resa en mur mot Mexiko. Kalmar Rough Terrain, med rötterna i Småland, vill bygga den kontroversiella muren.

Kort efter att Donald Trump tillträdde som USA:s president i januari skrev han under en exekutiv order om att resa en mur vid den mexikanska gränsen.

Byggandet av muren var en central del av Trumps politiska plattform under höstens valkampanj. Förslaget har fått massiv kritik, och beslutet att faktiskt bygga den har bland annat fördömts av den mexikanska presidenten Enrique Peña Nieto.

Den amerikanska regeringen har nu utlyst en tävling där företag som vill vara med och bygga muren kan lämna förslag på hur just deras teknik och produkter kan komma till användning i projektet.

Ett av de företag som anmält intresse för projektet är Kalmar Rough Terrain, som säljer terränggående containertruckar, rapporterar Smålänningen. Enligt företagets vd Stephen Speakes skulle muren kunna byggas med containrar som byggstenar. Och Kalmar Rough Terrains maskiner kan då användas för att få dessa containrar på plats.

Kalmar Rough Terrain är ett fristående dotterbolag till Kalmar Global. Men de truckar som kan komma att användas i byggandet av Trumps mur är utvecklade i Lidhult i Småland.

Hos moderbolaget Kalmar Global vill man dock tona ner Kalmar Rough Terrains deltagande i tävlingen kring den kritiserade muren.

– För det första är Kalmar Rough Terrain ett helt fristående bolag med säte i Texas. Det är dessutom drygt 500 företag som är med i tävlingen. Det är alltså långt i från klart att det blir Kalmar Rough Terrain som ska leverera tekniken, säger Dan Pettersson, divisionschef för Kalmar Mobile Equipment.

Varför har Kalmar Rough Terrain sökt till projektet?

– Den amerikanska regeringen är bolagets största kund. Regeringen skickade ut en allmän förfrågan till sina samarbetspartners om de ville söka till projektet. Därefter tog Stephen Speaks, vd, initiativ till att Kalmar Rough Terrain skulle delta. Orsaken till att man valde att göra det var att man vill hitta nya sätt att utöka samarbetet med en befintlig kund.

Hur ser ni på att Kalmar Rough Terrain är med och tävlar? I en tidigare intervju sa en kollega till dig att det här kom som en överraskning för er.

– Som sagt, det här är ett fristående bolag. De behöver inte ha något godkännande från oss för att få delta.

Andra företag, bland annat Skanska, har valt att aktivt ta ställning mot bygget. Men det är inget som Kalmar Global överväger att göra.

– Varje företag får göra sina egna bedömningar. Det här rör sig inte om ett politiskt ställningstagande från Kalmar Rough Terrain.

På vilket sätt är det inte ett politiskt ställningstagande?

– Det handlar om att titta på hur man kan utöka sin affär med en kund som man redan har.

Kan det bli aktuellt för Kalmar Global att ändra sin inställning?

– Jag vill inte kommentera om, och i så fall hur vi kommer att utvärdera detta.

Kalle Wiklund

Mer om: Donald Trump

Debatt