Kalifornien säger nej till VW

2016-01-13 08:47  
Foto: Alamy

Volkswagens plan för att rätta till dieselutsläppen accepteras inte av Kaliforniens miljömyndighet Carb. Ett första bakslag för VW-chefen Matthias Müller, som redan gjort bort sig i USA.

Matthias Müller har åkt till USA för att i samband med bilmässan i Detroit återvinna förtroendet för bilföretaget och samtidigt presentera lösningar för amerikanska myndigheter på problemet med att man fuskat med utsläppsvärdena för dieselmotorer.

Inledningen kunde ha varit bättre. I en radiointervju faller plötsligt Matthias Müller tillbaka i Volkswagens gamla attityd och säger att man inte har ljugit om utsläppsvärdena och att allt egentligen bara är ett tekniskt problem.

För detta har han redan fått ursäkta sig, och åter be kunder och myndigheter om ursäkt.

På detta kommer nu svaret från den första av de myndigheter som VW måste övertyga om hur motorerna ska korrigeras så att de klarar utsläppsvärdena utan fusk. Det är Kaliforniens miljömyndighet Carb som ger tummen ner. "Volkswagen har inte ansträngt sig tillräckligt".

Idag onsdag ska Müller träffa chefen för USAs miljömyndighet EPA, Gina McCarthy, och presentera en plan som gäller dieselbilar som sålts i samtliga delstater. EPA har redan uttalat sitt stöd för Carbs nej till Volkswagen.

Flera amerikanska kommentarer går ut på att Volkswagen tror att man ska komma undan billigt när företaget presenterar lösningar, trots att man har lurat myndigheter och konsumenter i många år. De amerikanska myndigheterna tänker inte låta sig luras en gång till.

Matthias Müllers möte med EPA äger rum i Washington någon gång på eftermiddagen svensk tid.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt