Ju fler gående desto grönare

2014-09-11 10:45  
Förutom att visa hur lång tid den "gröna gubben" visas så anpassas tiden beroende på hur många som ska passera övergångsstället. Foto: TfL

London tester det intelligenta övergångsstället som visar grönt för gående olika lång tid.

Projektet kallas Pedestrian scoot och syftar till att minska antalet olyckor i Londontrafiken. Förra året dog 65 fotgängare och 773 skadades svårt.

Nu ska intelligenta trafiksignaler ta reda på hur många gående som väntar på "grön gubbe" vid övergångsställena och som sedan anpassar tiden de gående får på sig till hur många som väntar. Det tar nämligen längre tid att korsa en gata ju fler som ska gå samtidigt.

Till hjälp använder Transport for London (TfL) kameror och och bildanalysprogram för att kontrollera trafikintensiteten vid övergångsställena. Programmet ska till och med kunna skilja ut hundar och stora väskor så att de inte betraktas som människor.

Även bilister får fördelar av detta intelligenta system. Om en gångtrafikant trycker på knappen för grön signal, men väljer att gå över gatan redan vid röd signal, så kommer bildanalystekniken se till att knapptryckningen ignoreras så att bilar inte behöver stanna i onödan.

Försöket ska pågå året ut varefter TfL under nästa år ska utvärdera tillförlitligheten med systemet.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt

COMSOL