Jöran Hägglund till attack mot Koenigsegg

Statssekreterare Jöran Hägglund har skrivit boken Saabaffären inifrån på Ekerlids Förlag. Foto: Lars Anders Karlberg

- Vi var oerhört irriterade på Koenigsegg under Saabförhandlingarna när man inte gav oss hela sanningen, säger regeringens Saabförhandlare Jöran Hägglund.

Statssekreterare Jöran Hägglund gör inget för att dölja sin inställning till Koenigseggs försök att köpa Saab när han presenterar sin bok ”Saabaffären inifrån” på en presskonferens i Stockholm på torsdagen.

Förutom att Koenigsegg mörkade en del i förhandlingarna är han är också kritik mot Koenigseggs brist på industriell kompetens.

I boken skriver han: ”Det var ett gäng entusiaster” och menar ”att de saknade bred industriell erfarenhet”.

- Koenigsegg Group visste inte riktigt om de avtal man skrev gällde köpet av hela Saab eller inte, sade Jöran Hägglund på presskonferensen.

- Koeniggsegg hade just därför inte stått överst på vår lista när vi rankade intressenter, avslöjar Hägglund.

Var Spyker och Victor Muller mer lockande?

- Victor Muller kom som ett yrväder. Han var en annan person och han hade mer erfarenhet av affärer med bland annat GM.

Fiat då?

- Ja Fiatchefen  Sergio Marchionne var intresserad av att lägga in Saab som ett premiummärke tillsammans med Alfa Romeo och Lancia i Fiatkoncernen. Men det var under förutsättning av att Fiat fick köpa Opel och Saab. När GM behöll Opel dog Fiats intresse för Saab..

Var Spyker verkligen den bästa köparen av Saab?

- Vi hade väl från början en önskedröm om att stora starka koncernen skulle rad upp sig och vilja ta över Saab. Men när de inte fanns så fick vi förhålla oss till dem vi hade.

Du skriver också ganska kritiskt om Saabledningens agerande.

- Ja Saabledning var till en början politiskt naiv. Man trodde att det bara var att gå till oss och hämta pengar, säger Jöran Hägglund.

Boken kommer ut bara tio dagar före valet. Är den ett inlägg i valrörelsen?

- Egentligen inte, men det finns ett avsnitt där jag kritiserar oppositionens agerande. Oppositionspartierna ställde bara krav på regeringen och aldrig några krav på GM. Det såg naturligtvis GM vilket försvårade våra förhandlingar, säger Jöran Hägglund.

Skadar det inte förtroendet för regeringen att en regeringsledamot skriver en initierad bok om Saabförhandlingarna?

- Media följde Saabaffären på nära håll och allting var väldigt transparent. Möjligen tillför jag några nyheter i boken, bland annat att GM från början var helt inne på att lägga ned Saab Automobile.

- Men sedan svängde GM och det en prestigesak för GM:s förhandlare att lyckas med Saabförsäljningen och inte upprepa misstagen med Hummer och Saturn.

Vad händer om Saab får ekonomiska problem och knackar på din dörr om några år, förutsatt att du har samma jobb då?

- Då får vi försöka hitta finansiella lösningar. Men jag utgår från att Saab först själv söker nya finansiärer om en sådan situation skulle uppkomma.

-Vi måste då göra vad vi kan för att undvika att utlösa panterna, sade Jöran Hägglund på dagens presskonferens.

De panter som Hägglund avser är de säkerheter i form av fatigheter, utrustning, företag och rättigheter som ställts för lånen i Europeiska investeringsbanken. Om staten säljer dessa innebär det nedläggning och styckning av Saab.

Saabaffären inifrån

- Jöran Hägglund kom till oss den 10 augusti med sitt manus. Det var strukturerat och välformulerat och praktiskt taget klart att trycka direkt. Så den här boken har kommit ut på rekordtid, säger bokförläggaren Bertil Ekerlid till Ny Teknik.

Jöran Hägglund är statssekreterare på Näringsdepartementet. Han utsågs att leda regeringens förhandlingar med GM om framtiden för bilfabriken Saab Automobile i Trollhättan.

Jöran Hägglund gjorde noggranna anteckningar som han från början bara tänkte delge sina barn som inte sett röken av honom under hela Saabaffären.

- Berätta för oss vad du höll på med, sade barnen till mig. Men sedan tänkte jag ett steg till och insåg att detta är ett stycke industrihistoria som bör beskrivas ur olika aspekter.

- Det här är min version inifrån förhandlingsrummen, säger Jöran Hägglund.

Lars Anders Karlberg

Norbert Andersson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt