Jöran Hägglund kritisk till Koenigseggs tystnad

2009-08-14 11:25  

- Jag har sagt till Koenigsegg Group och Saab att man måste ta bladet från munnen och gå ut offentligt med information om sina planer. Det är ändå skattebetalarnas pengar som står på spel.

Det säger regeringens chefsförhandlare i Saab-affären, statsekreterare Jöran Hägglund, till Ny Teknik på fredagen.

Han tycker att Koenigsegg Group har varit alltför hemlig med både sina planer för Saab, hur konsortiet ser ut och vilka finansiella muskler man har.

- De måste vara så tydliga som möjligt gentemot media och berätta hur det ser ut, säger Jöran Hägglund.

Han berättade samma sak för tidningen GP vid ett besök i Göteborg på torsdagen.

- Jag har i veckan träffat Augie K Fabela, styrelseordförande i Koenigsegg Group, och jag tror att de nu förstår att de måste bli bättre på information till allmänheten, sade han till GP i går.

Jöran Hägglund har regelbundna samtal med både Koenigsegg Group, Saab och statliga Riksgälden, som står inför beslut om man ska lämna statsgarantier för det lån som Koeningsegg Group och Saab begär hos Europeiska Investeringsbanken.

Koeningsegg Group och Saab lämnade nu i veckan in sin ansökan om lån på 4,3 miljarder kronor till EIB. Förutsättningen för lånet är att pengarna investeras i miljö- och energi-smarta lösningar för bilarna och bilfabrikerna.

- Man har presenterat sin affärsplan och en lång lista på projekt som man söker lån till. För EIB blir det nu ett jobb att värdera de olika projekten och fatta beslut om de uppfyller kraven för lån från EIB eller inte, säger Jöran Hägglund till Ny Teknik.

Det handlar enligt Saabchefen Jan Åke Jonsson om 60-70 olika projekt som är fokuserade på miljön.

Kan det bli så att EIB bara godkänner en del av projekten och att lånebeloppet blir mindre än de 4,3 miljarder kronor som det talas om?

- Javisst, det är fullt möjligt. Sedan är det upp till Koenigsegg och Saab att bedöma om ett sådant beslut ändrar förutsättningarna för en affär, säger Jöran Hägglund.

Samtidigt som EIB tittar på Saabs nya affärsplan värderas den också av Riksgälden.

- Det är ett arbete som pågår parallellt, säger Jöran Hägglund.

Fortfarande är det en öppen affär. Inte ens den tidplan som man nu har är säker, enligt Jöran Hägglund.

Den 22 september håller EIB:s styrelse sitt första möte för hösten. Då ska Saab:s ansökan var behandlad och förberedd för ett beslut.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt