Jim Rowan blir ny vd för Volvo Cars

2022-01-04 14:12  

Volvo Cars börsnoterades i höstas. I vår blir det vd-byte. Volvo Cars plockar in Jim Rowan som ny vd efter Håkan Samuelsson. Bytet ska ske i mars, uppger bolaget.

Håkan Samuelsson har varit vd för Volvo Cars sedan i oktober 2012 och lotsade i höstas bolaget igenom en uppmärksammad börsnotering.

Samtidigt har Samuelsson, som fyller 71 i mars, redan tidigare aviserat att han troligen skulle kliva åt sidan när hans nuvarande kontrakt löper ut i slutet av året.

Nu sker bytet redan den 21 mars.

"Spännande tid"

In i stället: Jim Rowan, i dag vd för Ember Technologies.

"Jag är glad över att få börja på Volvo Cars i en så spännande tid för företaget, med de stora förändringar som följer för branschen och konsumenterna", säger Rowan i ett pressmeddelande.

Volvo Cars lyfter i sitt pressmeddelande fram Glasgowfödde Jim Rowans erfarenhet av digitalisering och hans bakgrund inom olika globala företag i konsument- och tekniksektorn.

Amerikanska Ember Technologies säljer bland annat kaffemuggar med inbyggd temperaturkontroll, medan brittiska Dyson, där han tidigare varit vd, bland annat saluför dammsugare och andra hushållsprodukter.

"Volvo Cars går igenom en snabb digital transformation och det är därför vi vill rekrytera en person med erfarenhet utanför bilindustrin för att vara global vd", säger styrelseordföranden Eric Li i pressmeddelandet.

Lämnar styrelsen

Håkan Samuelsson lämnar i mars även styrelsen för Volvo Cars, som han suttit i sedan 2010. Han fortsätter dock som ordförande för elbilsföretaget Polestar, som enligt planerna ska introduceras på Nasdaqbörsen i New York senare i år.

"Jag vill ta tillfället i akt att tacka Håkan Samuelsson för hans engagemang och beslutsamhet under de senaste tio åren på Volvo Cars. Håkan har tillsammans med sin ledningsgrupp skapat en förnyad och stark produktlinje, återupprättat Volvo som ett för framtiden starkt positionerat premiumvarumärke. En position som möjliggjort en framgångsrik börsnotering av Volvo Cars", säger Eric Li.

Fakta: Jim Rowan

Född: i Glasgow 1965.

Familj: gift, fyra barn.

Bakgrund: ingenjörsstudier vid Glasgow Caledonian University och Glasgow School of Technology, samt master i företagsekonomi från Northumbria-universitetet i Newcastle.

Vd för Ember Technologies sedan februari 2021. vd för Dyson Group 2017–2020 och dessförinnan operativ chef i samma bolag 2012–2017. Har tidigare jobbat för bland annat Blackberry och Flextronics.

Källa: Volvo Cars.

TT / Ny Teknik

Mer om: Volvo Cars

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt