Jeepar och monstertruckar vinner över personbilar

2016-01-28 10:57  
RAM 1500 är en biltyp som FCA nu satsar på. Foto: FCA

Bilmärken som Jeep och Ram, pickup-trucks, får ta mer plats i Fiat Chryslerfamiljen på bekostnad av personbilar som Alfa Romeo, Chrysler och Dodge.

Fiat Chrysler, FCA, presenterade en reviderad affärsplan på onsdagen, där signalerna tydligt visar att låga oljepriser åter ger en chans för bränsletörstiga modeller.

Det går ut över tidigare satsningar på lättare och mer bränslesnåla personbilar. Kvar blir prestandabilen Giulia som presenterades förra sommaren, en medelstor fyradörrars personbil med sportiga egenskaper. Men en stor Alfa skjuts på framtiden.

Modeller ur Chryslerfamiljen som tappat intresse är Chrysler 200 och Dodge Dart, som snart får lämna plats på tillverkningsbanden för jeepar och Ram-lastbilar. Eventuellt kan FCA köpa in bilar från andra tillverkare och förse dessa med Chrysler och Dodge-emblem.

Men lönsamheten ser FCA i stadsjeepar, crossovers och lätta lastbilar. Bilar från varumärket Jeep ska öka från 1,2 miljoner 2015 till 2 miljoner 2018. Då behövs mer produktionskapacitet än idag, då fabrikerna inte hinner producera de bränsleslukande modellerna i takt med efterfrågan, medan de bränslesnåla personbilarna måste säljas med stora rabatter.

FCA-ledningen gör bedömningen att det låga oljepriset kommer att hålla i sig under överskådlig framtid.

Håkan Abrahamson

Mer om: Chrysler Jeep

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt