Jävsproblem för statlig räddning

2010-02-02 23:00  

Det statliga riskkapitalbolaget Fouriertransform gör sin andra investering i elektronikföretaget Norstel. Men bolaget befinner sig i ekonomisk kris och det finns en risk för jäv.

Norstel har redan förbrukat drygt 300 miljoner kronor sedan starten 2005. Sedan drygt ett halvt år tillbaka befinner sig bolaget i rekonstruktion.

- Det är ett bolag som har haft det kämpigt några år, men vi bedömer tekniken, anläggningarna, personalen och ledningen som väldigt bra, säger Lars-Olof Gustavsson, ordförande i Fouriertransform.

l Tror du att ytterligare 100 miljoner kronor från staten kan få Norstel på fötter?

- Vi tror att de här pengarna ska räcka fram till ett kommersiellt genombrott, sedan kan det behövas ytterligare kapital, men då får bolaget gå till banken.

Lars-Olof Gustavsson ser inte heller några problem med att Scanias tidigare FoU-chef Hasse Johansson sitter på dubbla stolar: samtidigt som han sitter i Fouriertransforms styrelse är han ordförande i Norstels styrelse.

- Hasse Johansson avgår som styrelseordförande. Vi ersätter honom med Jan-Eric Bergström, som tidigare har byggt upp ett framgångsrikt företag inom starkströmsområdet.

l Men han sitter fortfarande

med i båda styrelserna?

- Vi tycker inte att det är något problem. Men han har inte fått vara med och fatta beslut i det här ärendet, eftersom han anses som jävig.

Hittills har Eqvitec, Creandum och Northzone stått som delägare

i Norstel tillsammans med Sjätte AP-fonden. Nu tillför Fouriertransform ytterligare 110 miljoner kronor.

Fouriertransform bildades i samband med att regeringen presenterade sitt stöd till fordonsindustrin i december 2008. Det statliga bolaget är helt inriktat på investeringar för fordonsindustrin.

Jonas Hållén

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt