Jas-affär rör upp känslorna i Norge

2008-01-28 10:52  

En artikel i den norska tidningen Dagbladet om Saabs priserbjudande på nya Jas Gripen i Danmark vållar häftig webbdebatt i Norge, som också ska köpa nya stridsflygplan.

Ska Norge köpa svenskt eller amerikanskt? Debatten om det viktiga valet av ett nytt ”kampfly” är i full gång i norska medier. En artikel på Dagbladet.no har 183 kommentarer på 11 sidor, om det norska ödesvalet av nya norska stridsflygplan.

Här blandas roliga inlägg, gammalt svenskhat och avsky mot USA, med tekniska inlägg och diskussioner om planens förmågor, nackdelar och fördelar, jämte historiska beskrivningar om vem som egentligen hjälpte vem under andra världskriget.

Såväl Norge som Danmark har för avsikt att köpa upp till 48 nya stridsflygplan plan var. Och i förra veckan avslöjade den danska tidningen Ingenjören priset på nya Jas Gripen-planet ur offerten till den danska staten.

För ett helt Gripensystem med 48 plan, utbildning, service och reservdelar vill Saabägda Gripen International ha 22 miljarder danska kronor. Då har man räknat ut livscykelkostnaden på 20 år. Utslaget per plan blir det 458 miljoner danska kronor eller 580 miljoner svenska kronor.

Enligt danska Ingenjören var det kuppartat av Saab att avslöja priset mitt under pågående upphandling. Detta har också utlöst en rejäl debatt i Norge kring valet av nya plan.

I Norge finns det tre köp-alternativ, varav det ena, Eurofighter, har sagt att man ska dra sig ur. Ett definitivt besked väntas komma i dagarna.

Kvar som tävlande blir då F-35 Joint Strike Fighter, ägt av Lookheed Martin, och Jas Gripen New eller E/F, ägt av Saab.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt