Japanskalv slår mot Volvo

2011-03-15 16:10  

– Vi klarar oss veckan ut på våra buffertar, sedan får vi se, säger Per-Åke Fröberg, presschef på Volvo Cars.

Volvo Personvagnar har ett 30-tal underleverantörer i Japan. Av dem har ”ett par” tillverkning i det område som nu drabbats av jordbävning och tsunami.

- Då räknar vi bara företag som levererar direkt till oss, det som kallas tier ett. Sedan kan flera av dem i sin tur ha leverantörer, alltså på tier två, som drabbats.

Volvo har buffertar så man kan bygga bilar veckan ut. Vad man ska göra sedan är inte klart. Troligen stannar bandet i Torslanda.

- En radio kan man kanske eftermontera. Men som regel är det inte meningsfullt att bygga bilar som saknar komponenter, säger Per-Åke Fröberg.

Totalt kommer 10 procent av komponenterna i en Volvo från Japan. De fabriker som nu tvingats stänga levererar bland annat radio, cd och ljudanläggning, delar till klimatkontrollen och kompressorer. När någon produktion kan komma igång är det just nu ingen som vet.

- Framför allt är det problem med elförsörjningen, och med att säkra en del fabriksbyggnader. Alltså kontrollera att de är säkra att vistas i efter jordbävningen, säger Per-Åke Fröberg.

- I en del fall handlar det också om att de anställda har problem att ta sig till jobbet. Kommunikationerna är förstörda.

En särskild krisgrupp på Volvo jobbar för högtryck med att hitta alternativ till de japanska leverantörerna. Men man är inte ensam på banan;

- Det här har drabbat hela världens fordonsindustri, säger Per-Åke Fröberg

Eddie Pröckl

Mer om: Tsunami Jordskalv

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt