Japansk elbil kör 16 mil på en laddning

2008-12-30 14:52  
Mitsubishi iMiEV

Med en räckvidd av 16 mil på en batteriladdning, en toppfart på 150 kilometer i timmen och med plats för fyra vuxna personer kan Mitsubishis nya "i-MiEV" vara den första elbilen som verkligen är en bil.

Till skillnad från andra kommersiellt tillgängliga elbilar gör den även bra ifrån sig i krocktester, enligt den brittiska tidningen Independent – som provkört Mitsubishin.

Bilen har också ett hyfsat bagageutrymme. Och plats för fyra vuxna personer i baksätet, plus på där fram.

En nackdel är att det tar mellan sex och sju timmar att ladda batteripaketet från ett normalt eluttag. Men nöjer man sig med en laddning upp till 80 procent av full effekt tar det bara 20 minuter, förutsatt att man använder ett speciellt laddningstillbehör som troligen kommer att levereras som standard till sommaren – då bilen börjar lanseras i England och, sannolikt, andra europeiska länder.

De första bilarna som släpps i England kommer antagligen att leasas ut, inte säljas, framförallt till företag som vill framstå som särskilt ansvarsfulla när det gäller koldioxidutsläpp.

Läs mer om i-MiEV som drivs av 22 litium-jon-celler.

Hans Dahlquist

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt