Japansk billaddare vinner terräng

2010-12-30 14:08  

USA ska testa den japanska standarden för snabbladdning av elbilar, Chademo. Därmed ökar chansen att den blir världsstandard.

310 japanska snabbladdningsstationer för elbilar ska testas i sex amerikanska delstater. Om försöken slår väl ut anses den japanska standarden ha stora chanser att även bli världsstandard.

Chademo, en ordvits som kan utläsas "låt oss dricka te medan vi laddar", är en standard som utvecklats av den japanska energijätten Tokyo Electric Power Co. Den bygger på laddning med likström, spänningen 500 V och strömstyrkan 100 A.

Man väljer att låta den mesta av intelligensen sitta i laddaren, som kommunicerar med bilen via en Can-bus, en beprövad industristandard.

Med standarden laddas ett elbilsbatteri till 80 procents kapacitet på 30 minuter.

Till standarden Chademo har över 150 företag anslutit sig. Förutom de större tillverkarna av elbilar även tillverkare av elutrustning som ABB, Bosch, Phoenix Contact, GE m fl.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt