Japans bilfabriker kör på halvfart

2011-04-08 10:37  
Renesas huvudfabrik i Naka skadades svårt den 11 mars. Foto: Renesas

De japanska billtillverkarna kommer inte att kunna producera för fullt förrän efter sommaren.

Den kommande veckan väntas billtillverkningen vid flera anläggningar komma igång igen efter naturkatastrofen den 11 mars.

Honda sätter igång produktionen 11 april, Nissan talar om mitten av april och Toyota, som redan startat vissa produktionsanläggningar, ska öka takten från den 18 april, rapporterar nättidningen Asahi.

Ett stort problem är fortfarande tillgången på vitala komponenter från underleverantörer. För vissa delar söker man alternativa tillverkare, andra specialkomponenter är svåra att ersätta.

En hårt drabbat underleverantör av specialelektronik för bilindustrin är Renesas, som har 40 procent av världsmarknaden för styrelektronik. Bilar innehåller mellan 30 och 100 sådana elektronikkomponenter.

Den största produktionsanläggningen, Naka i Hitachinaka, kommer inte att kunna tas i bruk förrän i juli. Åtta anläggningar i Tohokuregionen i nordöstra Japan har tvingats ställa in produktionen.

Renesas försöker nu klara leveranserna till bilindustrin genom att tömma sina lager av komponenter. Man letar också efter utländska samarbetspartner som kan hjälpa till med tillverkningen

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt