Japan tar nya ubåten till Australienmanöver

2016-03-14 14:57  
Japanska ubåten Soryu är utrustad med en luftoberoende Stirlingmotor från Kockums som licensbyggs av Kawasaki. Foto: Kawasaki

Japan ska låta en av sina nyaste ubåtar delta i en flottmanöver i Australien i hopp om att ta hem den stora ubåtsordern.

Australien bekräftar att japanska flottenheter ska delta i den gemensamma manövern nästa månad, och från japanskt håll talas det om att skicka en ubåt i Soryu och två fregatter.

Från japansk sida är man angelägen att ta hem ordern på tolv nya ubåtar till Australiens flotta med en modifierad version av 4000-tonsubåten Soryu.

Närmaste konkurrenten är franska varvet DCNS med en dieselelektrisk variant av atomubåten Barracuda på 5000 ton. I nästa vecka kommer en fransk industridelegation till Australien och ubåtsordern är ett av samtalsämnena.

Tyska TKMS anses inte längre vara med i leken, deras bränslecellsubåt är för liten och att skala upp den bedöms inte realistiskt.

Genom att låta den Soryu-ubåten delta får australiensarna en möjlighet att jämföra den med sin åldrande Collins och lämna önskemål på en kommande ubåt, rapporterar Reuters.

Ubåtsordern beräknas vara värd mer än 300 miljarder kronor.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt

COMSOL