Japan rustar upp hangarfartyg och köper stridsflygplan

2018-12-18 10:34  
Arkivbild av den israeliska flygvapnets F-35-plan. Foto: AP Photo/Ariel Schalit/TT

Japan fortsätter att upprusta. Regeringen har presenterat en femårsplan som bland annat innebär att man gör om helikopterjagare till hangarfartyg. Men inom försvaret menar man att detta inte är en offensiv strategi.

Japan meddelar att man kommer att göra om två helikopterjagare till hangarfartyg. Landet har inte haft några hangarfartyg – alltså flytande baser för stridsplan – sedan andra världskriget.

De två hangarfartygen ingår i Japans nya femåriga försvarsplan, som godkändes på tisdagen och omfattar försvarsutgifter på 27,47 biljoner yen, motsvarande över 2.200 miljarder kronor, fram till år 2024.

Läs mer: Militärflyg krockade – störtade i havet

Den japanska regeringen meddelar också att man kommer att anskaffa 42 stridsflygplan, troligen av typen F-35B som kan landa vertikalt och har kort startsträcka. Ytterligare 105 stridsflygplan, sannolikt av typen F-35A med konventionell start och landning, ska också förvärvas.

Regeringen har även godkänt riktlinjer för en tioårig försvarspolitik som lägger tonvikt på cybersäkerhet och rymdförsvar.

De ombyggda fartygen och de nya stridsflygplanen kommer att "öka den operativa flexibiliteten" för Japans militär, samtidigt som Kina ökar sin närvaro i gränsvatten nära flera japanska öar, säger en försvarstalesman.

Läs mer: Nu har det andra Gripen E-planet lyft

Men han säger att det är ett missförstånd att tro att uppgraderingarna skapar "fullfjädrade hangarfartyg" som kan användas offensivt. De nya stridsflygplanen skulle vara stationerade på befintliga markanläggningar, inte på fartygen, säger han.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt