Japan bygger snabbtåg åt Indien

2015-12-14 06:15  
Ett japanskt Shinkansentåg av typen N700. Foto: Mitsubishi Heavy Industries

Japan ska bygga Indiens första höghastighetståg, enligt en överenskommelse mellan länderna som även ska samarbeta inom försvarsteknologi och kärnkraft.

Som Ny Teknik har berättat är det med hjälp av förmånliga lån som Japan räknar med att sälja Shinkansen när Indien bygger första snabbtågslinjen.

Enligt Indiens premiärminister Narendra Modi kommer det planerade snabbtåget, som ska gå mellan städerna Bombay och Ahmedabad, att bli starten för en revolution för landets järnväg och "påskynda Indiens resa in i framtiden".

– Det kommer att bli en motor för den ekonomiska omvandlingen av Indien, sade Modi efter att ha träffat sin japanske motsvarighet Shinzo Abe i Delhi.

Modi och Abe är även överens om en avsiktsförklaring om samarbete inom fredlig användning av kärnteknik. Avsiktsförklaringen har dock ännu inte undertecknats, eftersom de tekniska detaljerna inte är klara, skriver en talesperson för Indiens utrikesdepartement på Twitter.

De båda premiärministrarna Modi och Abe har utvecklat en osedvanligt varm relation, och länderna försöker utnyttja vänskapen som delvis bygger på en ömsesidig vilja att motverka Kinas växande inflytande.

Upprustningen av järnvägen och andra infrastruktursatsningar ingår i Modis ambitiösa, ekonomiska reformprogram för Indien.

  

 

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt

COMSOL