Jaguar Land Rover utrustar Defender med bränsleceller

2021-06-15 11:41  
Nya Land Rover Defender. Foto: Nick Dimbleby

Den uppdaterade versionen av ikoniska Land Rover Defender kommer under året att byggas med bränsleceller för vätgasdrift.

Fordonet som sedermera fick namnet Land Rover Defender började tillverkas redan 1948 men har förstås uppdaterats flera gånger sedan dess. 2019 kom den i en ny version som innebar ett rejält ansiktslyft.

Hittills har den gått att köpa med förbränningsmotor eller som laddhybrid. Chefsingenjören Nick Rogers hintade redan 2019 att bränsleceller förmodligen är ett bättre alternativ för utsläppsfri drift än batterier, eftersom räckvidden annars skulle bli för kort.

Vätgasspåret ligger fast

En hel del har visserligen hänt sedan dess – mängder av batterisuvar har presenterats – men nu meddelar JLR att vätgasspåret ligger fast. Defender kommer att utrustas med bränsleceller under året, rapporterar bland annat Automotive News.

Det handlar ännu så länge endast om en prototyp för tester. Med i projektet är motorutvecklarbolaget AVL samt system- och komponenttillverkaren Marelli Automotive Systems.

Advanced Propulsion Centre bidrar

Det offentligfinansierade brittiska Advanced Propulsion Centre bidrar med 8,7 miljoner pund, motsvarande drygt 100 miljoner kronor.

Jaguar Land Rovers målsättning är noll utsläpp från avgasröret 2036. Tre år senare ska bolaget ha uppnått nollutsläpp sett över hela verksamheten.

 

Artikeln har uppdaterats.

Johan Kristensson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt