Ja till klampning från riksdagen

2015-05-29 06:24  
Vanliga hjullås är otympliga att ha med sig. Så polisen använder ventillås för att hindra lagbrytare att fortsätta framföra sitt fordon. Foto: Polisen

Riksdagen säger ja till regeringens förslag om möjligheten att bland annat klampa utländska långtradare som inte har betalt straffavgifter de fått för regelbrott.

Det ska vara möjligt att klampa, eller på annat sätt stoppa, ett fordon i ett dygn. Men riksdagen vill att regeringen återkommer med förslag som förlänger den tiden.

Förslaget om klampning i upp till ett dygn ska börja gälla den 1 juli och är tänkt att bidra till en mer sund konkurrens mellan svenska och utländska åkare.

Sedan årsskiftet kan myndigheterna lägga på straffavgifter på utländska åkare som tar fler uppdrag att köra last inom Sverige än tillåtet inom en begränsad period. EU-regler sätter en gräns till tre uppdrag per vecka för en utländsk åkare. Men det finns problem med lågavlönade chaufförer från andra länder som bor i bilarna och kör många fler transporter inom Sverige än tillåtet och gör det svårt för åkare här att konkurrera.Följ Ny Teknik på Facebook!Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev – direkt till din mejl!

Mer om: Klampning

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt