Israels autonoma ubåt kan dyka vertikalt

2017-10-24 06:00  
Den israeliska dykroboten Hydrocamel II är helt autonom.Foto: Ben-Gurion University

Enligt analytiker kan marknaden för autonoma ubåtar vara värd 9,7 miljarder kronor till år 2023. Nu kastar sig Israel in i leken, med HydroCamel II.

Den israeliska ubåten är utvecklad av Ben-Gurion University, vid Laboratory for Autonomous Robotics. Farkosten är drygt 2,4 meter lång och opererar helt autonomt. En smart design gör det enkelt att integrera kameror, sensorer, sonar, eller en robotarm som kan samla in prover under vattenytan.

– HydroCamel II integrerar spjutspetsteknologier med en hög manövreringskapacitet, samt kapaciteten att dyka nära nog vertikalt. Tills nu har de här egenskaperna varit begränsade till fjärrstyrda undervattensfarkoster, som är förankrade till moderskeppet med en elkabel. HydroCamel II är helt autonom, säger professor Hugo Guterman, chef för Laboratory for Autonomous Robotics till Engineering & Technology.

Nu ska robotubåten kommersialiseras av nygrundade BG Robotics. Teamet bakom HyrdroCamel II konstaterar att farkosten kan vara intressant för krigsmakten och säkerhetsföretag, men även kunna användas vid utvinning av fossila bränslen – eller för miljöarbete.

Läs mer:

Läs mer: USA:s autonoma jätteubåt ska lura på sitt byte i månader

Teknikområdet är hett. Enligt analysföretaget Markets and Markets beräknas marknaden för autonoma undervattensfarkoster vara värd 9,7 miljarder kronor till år 2023.

Den tros därefter kunna öka med 22 procent årligen, i takt med att teknologin kring övervakning blir allt mer avancerad – och att borrning efter olja och gas ökar till havs. Israelerna vill bli ett budgetalternativ.

– Vi kommer erbjuda HydroCamel II till ett konkurrensmässigt pris jämfört med andra undervattensfarkoster i samma kategori. Det här ger oss en klar fördel på marknaden. Vi tror att HydroCamel II kommer få kundunderlaget för UAV:s att öka, och ge oss möjlighet att lansera vår UAV inom nya områden, säger Tzvika Goldner, vd för BG Robotics.

John Edgren

Mer om: Ubåt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt