Israel gör största satsningen på elbilar

2008-01-22 15:01  
Shai Agassi

Israel vill bli världens första land med en helt elektrifierad bilpark. Det ska ske i samarbete med biltillverkaren Renault-Nissan och det amerikanska projektet A Better Place, som ska förse landet med en halv miljon laddningsstationer.

Det hela började egentligen med att Israelfödde Shai Agassi inte fick bli vd för den tyska affärssystemjätten SAP. När Agassi, som under flera år ansågs vara kronprins i företaget, fick det beskedet hoppade han av och startade i oktober 2007 företaget A Better Place som ska bygga infrastruktur för att ladda och byta batterier till elbilar.

Efter mycket kort tid fick han ihop 1,3 miljarder kronor i riskkapital, och nu har han fått med sig både den israeliska regeringen och Renault-Nissans vd Carlos Ghosn.

A Better Place satsar 200 miljoner dollar, drygt 1,3 miljarder kronor, för att bland annat bygga upp ett nät av 500 000 laddningsstationer i Israel de närmaste åren. Renaultpartnern Nissan har i samarbete med batteritillverkaren NEC tagit fram ett utbytbart litium-jon batteripack till elbilarna, som ska börja testas senare i år.

Enligt Renault ska de första elbilarna finnas till salu i Israel från 2011. Det handlar om en ren elbil, helt utan förbränningsmotor, med prestanda motsvarande en 1,6-liters bensinmotor och räckvidd på nära 20 mil mellan laddningarna.

Kunderna får köpa elbilen till ett subventionerat pris, mot att de betalar ett abonnemang och en förbrukningsavgift för batteriet och den energi som de förbrukar. Modellen påminner om den som mobiloperatörer använder.

Den israeliska bilflottan är på sitt sätt idealisk för elektrifiering, har Renault räknat ut: 90 procent av de 2 miljonerna bilägarna kör mindre än 70 kilometer per dag, och det är mindre än 150 kilometer mellan storstäderna.

De sista pusselbitarna läggs av den israeliska regeringen, som nyligen fattade beslut om kraftiga skattesubventioner till utsläppsfria bilar fram till 2019.

”För första gången i historien kommer alla förutsättningar för en massmarknad för elbilar att finnas på plats samtidigt”, skriver Renault i ett pressmeddelande.

Eddie Pröckl

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt