Isbrytarna i startgroparna inför vintern

2019-12-04 08:15  
Foto: Karl Herlin/Sjöfartsverket

Den riktiga vintern nalkas, också för landets isbrytare. Sjöfartsverket har utfärdat isklassningsrestriktioner som gäller från och med lördag för fartyg som ska trafikera hamnar mellan Karlsborg utanför Kalix och Skelleftehamn utanför Skellefteå.

Som den första av de fem statsisbrytarna kommer Ale att vara beredd att hjälpa till.

– Hon är redo men kommer bara att sättas in om hon verkligen behövs, säger Ann Eriksson, driftsoperatör på Sjöfartsverkets isbrytarledning.

Restriktioner utfärdas varje år i förväg utifrån väderprognoser så att rederier hinner förbereda sig. I år är lördag den 7 december den första dag då bara fartyg med viss angiven motståndskraft mot is får assistans av isbrytarna.

I Luleå ligger statsisbrytarna Ale, Atle, Frej och Ymer klara för vintern. Om ungefär två veckor ansluter statsisbrytaren Oden. Hon har efter sommarens polarexpeditioner legat i Helsingborg.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt