Iran: Mänsklig faktor bakom nedskjutning

2020-06-29 16:00  
Sörjande i Teheran efter flygkraschen i januari. Arkivbild. Foto: Ebrahim Noroozi/AP/TT

”Ett handhavandefel” låg bakom att ett ukrainskt passagerarplan sköts ned utanför Teheran och 176 personer omkom, slår en iransk militäråklagare fast.

Beskedet från Iran påverkar inte haveriutredningen som pågår, säger den svenske deltagaren i utredningen.

– Det gör den inte. Det blir en del av den fakta som man får värdera, men haveriutredningen fortsätter och tittar på många fler aspekter, säger Peter Swaffer, avdelningschef vid Statens haverikommission, till TT.

Flygplanet blev nedskjutet tidigt på morgonen den 8 januari. Samtliga 176 personer ombord dödades. På planet fanns 17 personer som var svenska medborgare eller folkbokförda i Sverige.

Mänskliga faktorn

Nu konstaterar militäråklagaren i huvudstadsprovinsen, Gholam Abbas Torki, att från den iranska militärens håll gavs det inte någon order om att skjuta ned planet. I stället var det den mänskliga faktorn i form av ett handhavandefel, rapporterar nyhetsbyrån Tasnim.

Enligt åklagaren finns det inte heller någon indikation på att ett cyberangrepp på iranska militära system låg bakom händelsen, skriver nyhetsbyrån Reuters.

Möte i Paris

Eftersom svenskar omkom i kraschen har Sverige en expert med i haveriutredningen.

– Vad som ligger framför oss nu är ett möte som inleds den 20 juli i Paris. Då sker den så kallade nedladdningen av data från ljud- och färdregistrator, säger Peter Swaffer.

Han säger att när den datan är analyserad kan det kasta nytt ljus över vad som hände ombord på planet innan och efter att det träffades.

– Det finns många frågor att besvara. Det blir intressant att se om piloterna upplevt något innan. Och vad skedde efter missilträffen, var besättningen utslagen eller kämpade man med flygplanet? Det tillryggalägger ju lika lång distans över backen efter smällen som innan.

När haveriutredningen kan vara färdig är oklart, men Peter Swaffer tror att det dröjer in bit in på nästa år.

Fakta: Detta har hänt

Ukraine International Airlines PS752 lyfte från Teheran med destination Kiev strax efter klockan 6 på morgonen, onsdagen den 8 januari 2020.

Två minuter senare, när flygplanet befann sig på cirka 2 300 meters höjd, slutade det att automatiskt skicka information. Ytterligare några minuter senare slog det ned tre mil väster om Teheran.

Samtliga 176 som befann sig ombord dog. På planet fanns 17 personer som var svenska medborgare eller folkbokförda i Sverige

Iran nekade först till att planet skulle ha skjutits ned, men medgav sedan att den mänskliga faktorn orsakat nedskjutningen.

En utredning ledd av Iran pågår för att ta reda på vad som hänt. Sverige har rätt att utse en expert dit eftersom svenskar omkom. Storbritannien, Kanada och Afghanistan har rätt att utse varsin expert av samma orsak.

Även Ukraina, USA och Frankrike ingår i utredningen. Detta eftersom flygplanet tillhörde ett ukrainskt bolag, och att flygplanet var designat och byggt i Frankrike och USA.

Mer om: Flygolycka Iran

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt