Internetmiljardär jagar svenskt bolagsunder

2011-05-02 12:24  
Grundaren till Skype och nyfinansiären av företaget bakom supersuccén Angry Birds, Niklas Zännström, letar svenskt grönt startupbolag. Foto: scanpix, MONTAGE

Internetmiljardären Niklas Zennström vill satsa på ett svenskt grönt startupbolag. Den 3 maj lanseras hans nya projekt, Green Mentorship Award.

Niklas Zennström letar för fullt efter nya placeringar. Bland annat har han varit i Kina för att träffa startup-företag och nyligen valde han också att gå in som finansiär i finska Rovio, som är bolaget bakom succéspelet Angry Birds.

Sedan några år tillbaka driver Zennström sin stiftelse Philanthropies tillsammans med sin fru. Stiftelsen fokuserar främst på frågor inom mänskliga rättigheter och klimat och imorgon ska han lansera Green Mentorship Awards vid ett event på Stockholm Waterfront. Vinnaren kommer att få Niklas Zennström som mentor under ett års tid. Den som vinner kommer också få stöd från ett större nätverk för Atomico och Zennström Philanthropies under året.

Tidigare har stiftelsen bland annat uppmärksammat situationen i Östersjön och vad som kan göras för att tackla de miljöproblem som hotar.

På tisdag då projektet lanseras kommer förutom Niklas Zennström, riksdagspolitikern Annie Johansson (C) att finnas på plats. Besökarna kommer att få lyssna till delar av juryn som berätta om vad de kommer att titta på i tävlingsbidragen.

Anledningen till att de startat Green Mentorship Award är enligt Niklas Zennström för att han vill sätta ljuset på det fundamentalt viktiga arbete som görs av gröna entreprenörer.

- Det känns väldigt roligt att kunna göra den här satsningen på unga och lovande företag som arbetar för att skapa ett hållbart samhälle. Det är otroligt viktigt att alla gör vad de kan för att skapa förutsättningar för en positiv tillväxt på lång sikt. Det här är ett av de sätt på vilket jag uppmärksammar klimatfrågor kopplat till företagande, säger Niklas Zennström, grundare av Green Mentorship Award i ett pressmeddelande.

Programmet öppnar för ansökningar den 3 maj och den slutgiltiga vinnaren presenteras under en konferens den 14-15 december 2011.

Yvonne Edenholm

Mer om: Internet

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt