Insekter hotar de autonoma bilarna – Ford har lösningen

2019-10-07 08:22  

En lidar nedkletad med insekter kan ställa till det för självkörande fordon. Därför har Ford skapat ett system som ska hålla linsen ren med luft och vatten.

Med introduktionen av självkörande bilar kommer man inte längre att kunna räkna med att människor ska hålla efter fordonet i något avseende – utan samtliga aspekter behöver automatiseras. En sak som kan skapa problem är det lager av mosade insekter som obevekligen byggs upp sommartid.

Insektslagret skulle kunna täcka och därmed störa de känsliga sensorer som hindrar den autonoma bilen från att köra in i andra trafikanter. Det gäller exempelvis de laserpunkter från fordonets lidar som registrerar omgivningen. Men nu har Ford tagit fram en lösning på problemet.

Lidarlinsen kan inte utrustas med en vindrutetorkare, och de brukar ändå inte kunna hantera de klistriga insekterna. Ford har istället valt att skapa ett preventivt system. Deras system sprutar ut en luftgardin framför lidarn, som ska blåsa undan en majoritet av insekterna. Vindstyrkan anpassas efter bilens fart och andra rådande omständigheter. Systemet kan samtidigt utnyttjas för att kyla teknik ombord.

Läs mer: En majoritet skräms av de autonoma fordonen

En del feta insekter kommer dock att penetrera luftgardinen, och det problemet löser man med en tiara runt lidarlinsen som innehåller 16 individuellt kontrollerade munstycken som sprutar vatten under mycket högt tryck. Ytan torkas av luftgardinen. Ford har satt som mål att systemet ska kunna städa undan en insekt på mindre tid än en sekund. Det rapporterar Technology.org.

John Edgren

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt