Inget flygförbud för Airbus A330

2009-06-11 11:49  
En Airbus A330 tillhörande Air France

Airbus dementerade på torsdagen uppgifter i media om att flygplanstypen A330 skulle beläggas med flygförbud. Ett sådant plan från Air France störtade i Atlanten förra veckan.

Flygplanstillverkaren Airbus meddelar att något flygförbud för A330/A340-planen inte är aktuellt, och att företaget överväger rättsliga åtgärder mot de medier som sprider felaktiga uppgifter.

Samtidigt fortsätter sökandet efter kroppar och vrakdelar från förra veckans olycka. En fransk atomubåt utrustad med sonarer ska dessutom sättas in i sökandet efter de s k svarta lådor som tros ge svar på orsaken till olyckan.

De svarta lådorna ligger på många tusen meters djup, och skulle lyckas lokalisera dem så kommer fjärrstyrda undervattensrobotar att användas för att hämta upp dem.

Arbetet med att byta hastighetsmätarna i Air France A330-plan fortsätter, även om man inte vet om fel på dessa mätare ligger bakom olyckan. De telemetriska data om felfunktioner som sändes automatiskt strax innan haveriet antyder felaktigheter hos hastighetsmätarna.

I Air Franceplanen sitter s k pitotrör från tillverkaren Thales. Rören är flödesmätare som genom trycksensorer ger besked planets hastighet. Tre rör finns i flygplanets front. Problem med igensättning genom isbildning eller insekter har rapporterats.

Air France byter nu till en annan modell av hastighetsmätare, dock från samma tillverkare. Det är inte bevisat att felaktiga hastighetsmätare skulle vara orsaken till haveriet i förra veckan, men sådana fel har orsakat andra haverier.

Skandinaviska flygbolaget SAS, som har fyra A330 i sin flotta, använder hastighetsmätare från en annan tillverkare.

Håkan Abrahamson

Mer om: Flygplan Haveri

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt