Inget besked om när tåget kommer

2012-11-22 12:51  
ICE 3 Velaro D (BR407), ankomst oklar. Foto: Siemens

De redan ett år försenade tyska snabbtågen från Siemens blir ytterligare försenade. Något nytt leveransdatum finns inte.

Det tyska järnvägsbolaget Deutsche Bahn har beställt 16 nya snabbtåg, ICE inter city express, från Siemens för leverans redan förra året.

Men på grund av en rad olika tekniska problem, med bromsar, boggier och klimatanläggningar, har levernsen av de första tågen skjutits upp gång på gång.

Nu hade DB utlovats leverans av åtta av de 16 tågen för att kunna sättas in i jultrafiken från den 9 december. Men åter tvingas Siemens konstatera att man vid provkörningar haft mjukvaruproblem med styrsystemet. Tillverkaren vågar nu inte meddela något nytt leveransdatum, men lovar sätta in alla tänkbara resurser för att lösa problemen och sedan successivt leverera tågen så snart felen är avhjälpta.

DB oroar sig nu för hur hård vintern blir mot järnvägstrafiken. De nya ICE-tågen hade behövts eftersom det inte finns några reservtåg att sätta in om snö och kyla går hårt åt järnvägsmaterialet.

Förhandlingar om skadestånd förs mellan beställare och leverantör. Det talas allmänt om att Siemens får ge bort ett av tågen gratis. Det uppskattas vara värt närmare 300 miljoner kronor.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt