Inför nya skatten – rekordmånga nyregistreringar

2018-07-02 10:37  
Aldrig förr har det registrerats så många nya bilar som under juni. Foto: TT

Den nya fordonsskatten bonus-malus ger högre skatt för bränsletörstiga bilar. Men bara om de registrerats efter juni. Månaden innebar därmed nytt rekord.

Aldrig någonsin har så många nya bilar registrerats som i juni i år. Den som tog sitt fordon i bruk senast i går slapp nämligen den högre fordonsskatten som det nya bonus malus-systemet som införs i dag innebär.

Under juni ökade nyregistreringen av personbilar 72,9 procent medan lätta lastbilar ökade med 193 procent.

Siffrorna tros dock inte påverkar helårssiffrorna för 2018 som väntas landa på 360 000 nya personbilar och 54 000 lätta lastbilar, enligt prognoser från branschorganisationen Bil Sweden.

Andelen elbilar var lägre under juni än tidigare månader, vilket kan bero på att många väntar in den nya bonusen.

Det blir bonus till bilar som släpper ut under 60 gram koldioxid per kilometer, som mest 60 000 kronor för rena elbilar. Den nuvarande skattebefrielsen för miljöbilar slopas.

Den höjda skatten (malus) gäller bilar som släpper ut 95 gram koldioxid per kilometer eller mer och tas ut under tre år.

Mer om: Bilar

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt