Indiens förklaring: Glömde stänga atomubåtens lucka

2018-01-26 15:11  
Vart tog den indiska flottans stolthet vägen?

Under konflikten med Kina tvingades Indiens flotta erkänna att landets första atomubåt råkat ut för en olycka. Nu ifrågasätts deras förklaring – att en matros hade glömt att stänga en lucka.

(Artikeln är uppdaterad)

Det var The Hindu som nyligen avslöjade att en av Indiens kärnvapenbestyckade atomubåtar har legat i docka för reparationer under de senaste tio månaderna. Berörda makthavare blev varse om INS Arihants frånvaro först under sommaren 2017. Då uppstod en konflikt mellan Kina och Indien kring ett vägbygge i gränsområdet Doklam. Länderna spände sina militära muskler, men var var den indiska flottans stolthet?

Flottan erkände då att INS Arihant hade råkat ut för en olycka. Enligt deras läckta rapport skulle den angivna orsaken vara att en matros hade glömt att stänga en lucka. Nu ifrågasätts dock förklaringen.

Den angivna luckan skulle ha släppt in vatten i avdelningen för ubåtens framdrivning. Problemet är att det inte existerar någon sådan lucka. Förvisso har Frankrikes senaste ubåtar den beskrivna lösningen, men Arihants design innebär att man måste kapa ett hål i skrovet när det är dags att byta bränslestavar i reaktorn.

Läs mer: Indiens nya atomubåt ökar eldkraften

Det finns heller inga luckor i de skott till utrymmen som huserar ångturbiner, växellåda, generator eller propelleraxel. Dagens ubåtar har dessutom en rad sensorer som varnar om en ytterlucka inte skulle vara ordentligt stängd. Det ska helt enkelt inte vara möjligt för havsvatten att läcka in i ubåten om skrovet inte har skadats. Mysteriet tätnar.

INS Arihant var landets första kärnvapenbärande atomubåt.

Grundkonstruktionen bygger på Projekt 971 Akula, den sovjetiska attackubåt som man tidigare har leasat av Ryssland. Förra året sjösatte dock Indien INS Aridhaman, en atomubåt som sägs utgå från indisk ingenjörskonst. Olyckan med Arihant är inte den första för landets flotta. 2013 råkade en dieseldriven ubåt man leasat av Ryssland ut för en brand. INS Sindhurakshak exploderade i Mumbais hamn och dödade då 18 personer ur besättningen.

John Edgren

Mer om: Ubåt Indien

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt