Indien tappar intresse för ryskt smygplan

2012-10-16 15:15  
Sukhoi T-50 testats som prototyp och ska resultera i femte generationens stridsflygplan i Ryssland och Indien. Foto: Sukhoi

Indien minskar sin beställning av det ryska femte generationens stridsflygplan PAK-FA som indierna utvecklar med Sukhoi.

Enligt nyhetstjänsten Ria Novosti drar Indien ner sin beställning från 200 till 144 plan. Planet testas nu i prototyputförande som Sukhoi T-50. Den ryska versionen ska komma ut på förband 2017.

Indien vill tillverka sin egen version av planet. En större del än vad som var tänkt tidigare ska utvecklas av indierna själva och därför beräknas inte produktionen där komma igång förrän 2020. Främst är det programvara och navigationsteknik som indierna vill utveckla själva. Motorer och en del av smygtekniken står ryssarna för.

Sannolikt kommer en första rysk prototyp att levereras till Indien 2014. Den ska följas av ytterligare en 2017 och en tredje 2019. Utifrån erfarenheterna med den tredje prototypen bestäms hur serieversionen ska utformas.

Slutsumman för projektet är ännu svår att räkna fram men indierna talar om storleksordningen 200 miljarder kronor.

Till konkurrenterna räknas amerikanska F-22 och F-35 samt kinesiska J-20. Även i Japan finns planer på att bygga ett femte generationens stridsflygplan.

Håkan Abrahamson

Mer om: Pak Fa Sukhoi

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt