Indien satsar på höghastighetståg

2017-09-14 12:01  
Indien storsatsar på höghastighetståg, på bilden illustrerat med ett CRH-tåg som trafikerar sträckan Peking-Shanghai i Kina. Foto: AP Photo / TT

Nu inleds arbetet med Indiens första höghastighetståglinje. Bygget finansieras med pengar från Japan.

en 50 mil långa järnvägssträckan mellan Ahmadabad och Bombay ska vara klar 2022, och väntas enligt analytiker innebära ett lyft för utvecklingen i den snabbt växande västra delen av Indien.

Premiärminister Narendra Modi säger att framtidens tillväxt kommer att ske på platser som har höghastighetskorridorer.

– Transportsystemet spelar en viktig roll när det gäller att försäkra anslutningarna i landet, säger han enligt Indian Express, och tillägger att folket kommer att ha nytta av tåget på flera sätt.

Indien har fått ett lån på 17 miljarder USA-dollar från Japan på 0,1 procents årlig ränta och en löptid på 50 år.

– Ett starkt Indien är i Japans intresse och ett starkt Japan är i Indiens intresse, säger Japans premiärminister Shinzo Abe, som besöker landet, enligt AP.

Den nya banan väntas kapa restiden mellan städerna från dagens åtta timmar till tre, och tåget ska kunna ha 750 passagerare. En biljett ska kosta under 3|000 rupier, motsvarande 375 kronor.

– Jag hoppas att få njuta av Indiens vackra landskap genom fönstret på ett höghastighetståg när jag kommer tillbaka hit om några år, säger Abe enligt BBC.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt