Imiev kan laddas trådlöst

2011-09-27 13:03  
Mitsubishi iMiEV

Mitsubishi, som tillverkar elbilen Imiev, ska tillsammans med Witricity och IHI ta fram trådlösa system för elbilsladdning.

Witricity är ett utvecklingsbolag där forskarna har rötter i anrika MIT. Man har utvecklat trådlös laddningsteknik som bygger på magnetisk resonans. Det ger mindre överföringsförluster och klarar större avstånd mellan laddspole och mottagare än utrustning för induktiv laddning eller överföring med mikrovågor.

Witricitys teknik klarar att överföra effekten 3,3 kW på ett avstånd av 20 cm med en effektivitet på 90 procent.

De tre företagen ska utreda hur laddtekniken enklast byggs in i bilar och vägar och parkeringsplatser, liksom utreda konsekvenserna av att använda denna typ av laddning. Slutligen ska tekniken testas i verkligheten.

Mitsubishi är en av pionjärerna när det gäller serietillverkade elbilar, med modellen Imiev. Industrikoncernen IHI samarbetar sedan tidigare med Witricity om trådlös elöverföring för användning i industrin, men strävar efter att bli leverantör av laddutrustning även för elbilar.

Witricity slöt i våras avtal även med Toyota om trådlös laddning baserad på magnetresonansteknik.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt