Ikea satsar på elbilar

2010-01-19 15:06  

Från bokhyllan Billy till batteridrivna bilar. Nu på fredag arrangerar Ikea ett seminarium om elbilar i hemstaden Älmhult. På plats finns en imponerande samling från Saab, Volvo, Citroën, Mitsubishi, Fiat, Think och Tesla.

Redan i dag kör Ikeas anställda miljöbilar. De flesta drivs med etanol, men företaget har också biogasbilar och bränslesnåla bensin- och dieseldrivna fordon.

Däremot finns det inga elbilar bland Ikeas tjänstebilar och bilpooler.

- Än så länge har vi varken tagit ställning till något speciellt märke eller om vi överhuvudtaget ska använda elbilar, säger Ikeas globala miljöchef, Thomas Bergmark.

- Men visst kan man tänka sig att vi i framtiden erbjuder vår personal och kanske även våra kunder möjligheten att låna eldrivna bilar, tillägger han.

Finns det 200 elbilsintresserade kronobergare?
Ett första steg i den utvecklingen kan bli fredagens seminarium om elbilar i Älmhult. Ikea arrangerar tillsammans med Växjö Energi och Miljöfordon Syd. Målet är att sprida kunskap om tekniken, men också dra igång en regional satsning på elbilar.

- Vår ambition är att få ihop 100-200 intressenter i Kronobergs län som köper minst en elbil var, säger Jonas Lööf på Miljöfordon Syd.

Premiärvisning av Volvo C30 BEV
På plats finns Volvo, som premiärvisar sin elbil C30 BEV.

Här ska också Saab Automobile och Uppsalaföretaget Electroengine presentera sinSaab 9-3 ZE.

EV Adapt från Nol ställer upp med en konverteradFiat 500.

Mitsubishi visar sin elbilMiEv.

Tesla sin elsportbilRoadster.

Think kommer med enThink City

Citroën visar två modeller; en elvariant avBerlingooch den lillaC-Zero.

Det är bara Renault som inte lyckats få sin prototyp avRenault Kangoo Express ZEklar för Älmhultsmötet.

Drömmen att få Ikea som kund
I Frankrike har Ikea redan startat samåkning (bygger på att flera personer delar en bil) för sina kunder tillsammans med franska Covoiturage.

I Sverige har Ikea cirka 300 tjänstebilar och fordon i bilpooler för sina anställda. Globalt rör det sig om flera tusen bilar och lastbil, enligt Thomas Bergmark.

Därför är det rena jackpoten för den tillverkare som får med sin elbil på Ikeas lista över miljöbilar.

Länk till elbilsprogrammet i Älmhult.

Jonas Hållén

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt