IF Metall begär inte Saab i konkurs

2011-09-12 11:49  
Victor Muller, Saabs vd och styrelseordförande, har uppgett att en överklagan ska lämnas in mot tingrättens beslut att inte bevilja bolaget en rekonstruktion. Foto: Scanpix

Fackförbundet IF Metall väntar med att begära Saab Automobile i konkurs. Man hoppas fortfarande på en lösning som ska ge Saab möjlighet att betala ut de innefrusna augustilönerna.

- Medlemmarna anser att vi ska pröva alla möjligheter för företagets fortlevnad innan vi begär företaget i konkurs. Efter samtal med företagsledningen anser vi att det fortfarande kan finnas möjligheter att lön kan utbetalas de närmaste dagarna, säger IF Metalls förbundsordförande Stefan Löfven och Saabklubbens ordförande Håkan Skött.

Anledningen till att facket avvaktar ytterligare är, enligt Stefan Löfven, uppgiften om att hovrätten ”skyndsamt” ska behandla Saab Automobiles överklagan av tingsrättens nej till rekonstruktion.

– Under dessa omständigheter känner jag inte att vi har medlemmarnas uppdrag att i dag begära Saab i konkurs, säger Stefan Löfven till lokaltidningen TTEla i Trollhättan.

Victor Muller, Saabs vd och styrelseordförande, ska under söndagskvällen ha bekräftat för IF Metall att företaget i dag lämnar in en ansökan om att hovrätten prövar bolagets begäran om rekonstruktion.

Håkan Skött, IF Metalls klubbordförande på Saab, hoppas att hovrätten ska välja en annan linje än tingsrätten och bevilja rekonstruktionen.

– Då får IF Metalls medlemmar snabbare sin lön via lönegarantin, säger han.

Både Skött och Löfven skriver i ett pressmeddelande att de "förutsätter att hovrätten noga prövar och bedömer de uttalanden som Pang Da och Youngman gör om att deras intresse och stora investeringar i Saab är mycket seriöst.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt