I dag rullade Tata Nano ut

2009-03-23 16:21  
Tata Nano lanserades kommersiellt i Indien på måndagen.

Världens billigaste bil rullades i dag ut till återförsäljarna i Indien. Den första modellen är en tvåcylindrig bensinbil med en 624 kubiks aluminiummotor. Priset motsvarar 16 000 kronor.

UPPDATARAD (bensinförbrukningen)

Det vara Tata-koncernens styrelsordförande Ratan Tata, Indiens mest kända industriman, som tog hand om pressvisningen.

- Nano-bilen visar vår kraft att bryta konventionella barriärer. Den här bilen har ansetts omöjlig att göra, men Nano-teamet har visat världen att det går, sade Ratan Tata.

Bilen tillverkas för närvarande i Tata Motors fabrik Pantnagar i Uttarakhand. Men den fabriken har begränsad kapacitet och i år väntas bara 50 000 bilar tillverkas.

Men nästa år flyttas tillverkningen över till en ny fabrik i Sanand i delstaten Gujarat i västra Indien och då kommer produktionen upp i 350 000 bilar per år.

Bilen är den hittills minsta bilen i Indien och den kostar inte mer att köpa än en motorcykel.

Den är 3,1 meter lång, 1,5 meter bred och 1,6 meter hög. Den är fyrsitsig och har fyra dörrar och väger bara 600 kilo.

Svängradien är inte mer än 4 meter.

Motorn är en tvåcylindrig bensinmotor som placerats bak i bilen. Toppfarten är 105 kilometer i timmen, den drar 0,423 liter per mil och släpper ut 101 gram koldioxid per kilometer, skriver Tata Motors i sin pressrelease.

Den slutliga versionen har blivit en decimeter längre än den prototyp som visades upp förra året. Men priset ligger kvar på 100 000 rupier. Det motsvarar 16 000 svenska kronor eller 2 000 dollar.

Det är mindre än vad en bärbar Apple-dator kostar i Indien och bara något mer än en vanlig motorcykel.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt