Hyundais nya robot kan promenera över hinder

2021-02-13 07:30  

Tiger är obemannad, och kan utforska allt från naturkatastrofer till främmande planeter. Om terrängen är svår kan Hyundais robot gå på hjulen.

Nyligen presenterade Hyundai roboten DAL-e, som ska assistera kunder i företagets showrooms – och nu visar bolaget upp Tiger. Det är en maskin som skulle kännas naturlig i sällskap med robotarna från Boston Dynamics, ett företag som nyligen köptes upp av Hyundai.

Bolaget beskriver sin nya robot som ett fordon för optimal mobilitet, och det är faktiskt Hyundais andra fordon i kategorin Ultimate Mobility Vehicle (UMV), dock med den stora skillnaden att föregångaren "Elevate" tog passagerare. Om än det första som är obemannat.

Roboten bygger på en modulär plattform, och den har utvecklats av New Horizons Studio, den division för nya bilar som Hyundai sjösatte förra året, med huvudsäte i Kalifornien. Den första versionen, kallad X1, är utvecklad i Silicon Valley, i samarbete med designern Sundberg-Ferar samt Autodesk, som bland annat har stor kunskap inom additiv tillverkning.

Läs mer: Mobil laddrobot ska minska behovet av laddpunkter

Namnet Tiger står för "Transforming Intelligent Ground Excursion Robot" – och som namnet antyder ska den utforska sin omgivning. Miljön kan handla allt från en plats som har drabbats av en naturkatastrof till en främmande planet eller måne.

Foto: Hyundai

Upptäcktsfärden görs rullande på hjulen i nedsänkt läge, alternativt på utsträckta ben. I det senare läget kan roboten fortfarande rulla på hjulen men om underlaget skulle bli för ojämnt så har den möjlighet att lyfta på "fötterna" och promenera över hinder. Det gör Tiger överlägsen alla typer av konventionella terränggående fordon. Samma funktion kunde ses i Elevate.

Benen är tillsammans med vissa chassikomponenter gjorda av 3d-printad kolfiber. Via en rad sensorer kan människor följa upptäcktsfärden på avstånd, och det är tänkt att Tiger även ska bära med sig en drönare som den kan ladda och sedan skicka ut för att kartlägga mer otillgängliga delar av grannskapet.

Till detta har roboten ett inre utrymme som låter den agera leveransfordon, exempelvis för att frakta räddningsutrustning vid en nödsituation. Tack vare benen kan Tiger justera sin vinkel mot marken så att lutningen minimeras – om lasten skulle kräva detta.

John Edgren

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt