Hyundais fordon med ”spindelben” byggs av New Horizons Studio

2022-05-12 13:12  

New Horizons Studio har fått i uppdrag att förverkliga fordonen med utfällbara spindelben. Nu ska Hyundai pumpa in pengar i Montana.

Vid presentationen 2020 angav Hyundai att New Horizons Studio ska ta fram helt nya typer av fordon, med sikte på att utveckla världens första transformer-klass.

Nu meddelar tillverkaren  att studion i Bozeman, Montana ska bygga en fungerande version av konceptet Elevate. Den klättrande bilen med utfällbara ben visades upp på CES redan 2019. Studions första uppdrag blir dock att bygga det obemannade robotfordonet Tiger, likaså utrustat med utfällbara ben.

Under de kommande fem åren har Hyundai för avsikt att pumpa in drygt 200 miljoner kronor i New Horizons Studio. De ska designa, utveckla och testa fordon såväl som nya material, med ansvar för att ta fram nästa generation av fordonsarkitektur. Anläggningen kommer att ligga vid Montana State Universitys Innovation Campus. Lokalerna får en golvyta på cirka 1 400 kvadratmeter, men personalstyrkan blir omkring 50 personer.

Elevate på väg upp för en trappa? Foto: Hyundai

Elevate har plats för två personer och de ledande benen innebär att fordonet kan ta sig över mycket ojämn terräng, men även ta klivet ner från avsatser. Hyundai har också öppnat för att Elevate skulle kunna användas för att ge människor med funktionsnedsättning en enkel avstigning, exempelvis på platser med trappor. Den långt mindre Tiger är avsedd för att fjärrstyras, exempelvis i gruvor – eller vid uppdrag på andra himlakroppar. Tidigare har tanken varit att robotfordonet ska kunna bära en drönare i sitt lastutrymme.

John Edgren

Mer om: Hyundai

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt