Hyundai utvecklar världens första multi-kollisions krockkudde 

2019-01-24 13:50  

Hyundai säger att de som första tillverkare i världen håller på att utveckla ett nytt multikollisionssystem. Deras krockkudde ska även skydda dig vid sekundärkollisionen – exempelvis när bilen skickas vidare in i ett träd.

Enligt amerikanska säkerhetsorganisationen National Highway Traffic Safety Administration, NHTSA, innehåller nästan var tredje kollision mellan fordon en sekundärkollision (in i ett träd, stolpe eller annat fordon). Men dagens krockkuddar har ofta svårt att skydda när smäll nummer två inträffar. Snart ska dock detta vara löst, det menar Hyundai som jobbar på ett nytt multikollisionssystem.

Den koreanska biltillverkaren säger att de intelligenta säkerhetssystemen som sitter i bilar i dag är dumma. I de fall då en påkörning sker bakifrån så avgör sensorer vilka krockkuddar som ska utlösas. Beroende på kollisionsstyrka, position på personerna i bilen och dylikt så kalibreras svaret. Men sedan anser de traditionella systemen att de har gjort klart jobbet.

Läs mer: Externa krockkudden ska skydda dig i autonoma bilar

Fortsätter övervaka situationen

Hyundai har byggt vidare så att teniken fortsätter övervaka situationen, och i de fall en sekundärkollision sker är det berett att skjuta ut krockkuddarna på optimalt sätt utifrån förutsättningarna.

– Genom att förbättra krockkuddarnas prestanda i scenarion med multikollisioner, så förväntar vi oss att kunna förbättra säkerheten för förare och passagerare markant, säger Taesoo Chi, chef för Hyundais chassiteknikcenter i ett uttalande.

Hyundai säger att man ska utveckla systemet färdigt, så att det så snart det är möjligt ska inkorporeras i samtliga bilar från Hyundai och Kia.

Felix Björklund

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt