Hyundai om FoU-uppgifterna: Vi har inte slutat utveckla förbränningsmotorer

2022-01-03 10:48  

Hyundai uppges ha stängt sin FoU-avdelning. Företaget dementerar dock uppgifterna.

Artikeln har uppdaterats.

Biltillverkaren har tidigare hintat om att den ska rikta om sina resurser från fossildrivna modeller till elbilar. Men nyligen kom uppgifter om att tillverkaren helt tagit sin hand från förbränningsmotorerna.

Källor inom företaget berättar för Korea Economic Daily att Hyundai stängde sin avdelning för forskning och utveckling av förbränningsmotorer den 23 december.

Avdelningen öppnades 1983, och utvecklingen av motorer som Alpha, Beta, Theta och Nu har utgjort en viktig del i Hyundai såväl som Kias goda renommé kring kvalitet, och bidragit till deras resa från budgetstatus till att konkurrera med Europeiska märken.

Dagar efter publiceringen kommer dock Hyundai med en dementi. Till sajten Motor1 skriver PR-chefen Michael Stewart:

”Hyundai Motor Group kan bekräfta att de inte stoppar utvecklingen av sina motorer efter den senaste tidens mediaspekulationer. Gruppen är dedikerad att tillhandahålla en stark portfölj av drivlinor till globala kunder, som inkluderar en kombination av högeffektiva motorer och elmotorer med nollutsläpp.”

Läs mer: Elbilarna jagar prestanda – med elmotorn i fokus

Flyttar fokus till elektrifiering

Motoravdelningen var en del av Hyundais FoU-center i Namyang. I ett mejl till personalen skriver centrets nytillträdde chef Park Chung-kook:

”Det är oundvikligt att växla om mot elektrifiering. Vår egen motorutveckling har verkligen varit framgångsrik, men vi måste ändra systemet för att skapa framtida intäkter baserade på den stora tillgången från det förflutna”.

Korea Economic Daily skriver att med sina 12 000 forskare anses centret vara bolagets hjärna.

John Edgren

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt