Hybridvespa kommer nästa år

2007-09-26 10:29  

Vespatillverkaren Piaggio i Italien lovar nästa år ha en hybridskoter på marknaden. Ett antal prototyper rullar sedan en tid i tre italienska storstäder.

- Vi vill bli först med en hybridskoter. Priset ska ligga under 10 000 euro, säger Piaggiochefen Roberto Colannino i Wirtschaftswoche.

Hybridskotern finns i tre prototypversioner; den klassiska Vespa LX, Piaggio X8 eller den nya trehjulingen Piaggio M3. Det är vanliga skotrar som fått motorn utbytt mot ett kompakt hybridpaket, vilket kortar steget till serieproduktion.

Piaggio använder sig av en parallellhybrid, där en elmotor och en förbränningsmotor driver skotern var för sig eller tillsammans. Föraren har fem körlägen att välja på: Tre med hybriddrift, där samspelet mellan elmotorn och den 125cc förbränningsmotorn styrs av ett elektroniskt system som känner av laddningsnivån i batterierna. Ett med ren eldrift, där räckvidden är 20 kilometer, och en backväxel.

Batteripaketet är av typen litium-jon som laddas på tre timmar från ett vanligt 220 V eluttag. Under gång laddas batterierna kontinuerligt av förbränningsmotorn (när den är igång). Även bromsenergin tas tillvara för att ladda batteriet.
Förbränningsmotorn är en fyrtakts katalysatorrenad bensinmotor på 125 cc.

- Vid en normal körcykel på två tredjedelar hybriddrift och en tredjedel eldrift är förbrukningen 0,16 l/mil, säger Piaggios chefsingenjör Daniele Bandiera i Wirtschaftswoche.

Eddie Pröckl

Mer om: Vespa

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt