Hybridbilen iskall i USA

2008-12-16 08:26  
Nästa generation Toyota Prius

För några månader sedan kostade en begagnad Toyota hybridbil mer än en ny. Igår stoppade Toyota planerna på en hybridbilsfabrik i USA.

För att möta den stora efterfrågan på Toyotas hybridbil Prius planerade företaget att bygga en särskild fabrik i USA för över 10 miljarder kronor.

I går beslöt företaget att stoppa projektet. Orsak - på ett par månader har intresset för hybridbilar fallit som en sten. Fallet har gått hand i hand med det sjunkande oljepriset.

I början av hösten betalade kunderna mer för en begagnad Toyota Prius, som de kunde få omedelbart, än en ny, som det var flera månaders väntetid på.

Toyota hade också planerat för att tillverka den nya generationen Prius i en anläggning i Mississippi för att möta den stora efterfrågan.

Men under november sålde Toyota 8660 Prius i USA, jämfört med 16737 samma månad året innan, skriver branschtidningen Automotive News. Därför beslöt Toyota att dra i nödbromsen och avbryta planeringen för biltillverkning. Däremot fortsätter byggnadsarbetet, som just nu är färdigställt till 90 procent.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt