Hundratals laddplatser utefter vägarna

2010-04-21 08:05  

Nästa år väntas det rulla betydligt fler elbilar på Sveriges vägar än i dag. Och tro det eller ej - det finns laddplatser utefter vägen.

Det är elbilsentusiasten Nikolay Shishkov i Malmö som i ren frustration tog saken i egna händer och skapade el tankningskarta över Norden i allmänhet och Sverige i synnerhet.

Han har skapat kartan i Google Maps och gjort den interaktiv med andra elbilsåkare som lägger in info om nya laddstationer som dyker upp.

Om man till exempel är i Västerås, som tänker satsa stort på att bli en elbilsstad, så kan man med Googlekartan lätt hitta till Mälarenergis nya laddplats Mälarhuset med två stycken 16 A-uttag med 230 volt spänning.

När man sedan ska ut på vägarna så säger kartan att närmaste tankställen finns på Shellmacken i Eskilstuna och vid parkeringen vid Eskilstuna stadshus knappt 3 mil därifrån. Vid stadshuset är spänningen 400 V.

Och i Kungsör i närheten finns det två ställen att tanka el på - vid Finnvedens fabrik och vid Folkets Park.

Kartan växer allt eftersom
Nikolay Shishkovs karta växer hela tiden genom tipsen från andra elbilsentusiaster, inte minst från Tommy Engkvist i Huddinge som är en av de drivande i organisationen Elbil Sverige och känner i stort sett alla Sveriges elbilsägare. De är inte mer än 600 stycken.

På kartan får man också upplysning om vilka laddstationer som inte fungerar eller gamla stationer som tagits ur drift.

I Sverige finns det drygt 200 platser på sajten Uppladdning.nu, drygt 50 Norge och drygt 30 i Danmark.Gå in på Uppladdning.nu här.

De allra senaste laddstolparna finns i Centralgaraget i Uppsala. De invigdes under högtidliga former av kommunstyrelsens ordförande Gunnar Hedberg och Patrik Hesselius, styrelseordförande Uppsala Parkerings AB, för en vecka sedan.

Green Highway och Gävle-Sandviken
Green Highway mellan Östersund och Trondheim är välförsedd med tankställen. Den gröna motorvägen syns tydligt på Tommy Engkvists karta.

Tätt mellan stolparna är det också i Gävle-Sandviken.

Företaget Parkoprint i Gävle tog förra året fram en laddstolpe till det regionala elbilsprojektet Shopping Circle tillsammans med Midroc Electric och har fått ut en hel del av sina stolpar runt Gävle-Sandviken.

Stolparna är anpassade till 230 V 10 A och fungerar mot mobiltelefoner och sms.

Parkoprint har lagt ut sina stolpar på Google Maps.Se kartan här.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt