Hunden lever farligt i bilen

2013-10-24 11:01  

Dåligt fastspända hundar i bilen är ett hot både mot djuren och människor vid en krock. Nu ska hundar få vara med i krocktester.

Det är den ideella organisationen Center for Pet Safety i USA som tagit initiativet till att ta fram "krockhundar" som likt människoliknande krockdockor ska bidra till bättre säkerhetsutrustning för husdjuren i bilarna.

Bakom centrumet för husdjurssäkerhet står Lindsey Wolko, ingenjör med erfarenhet från bilindustrin, vars hund Maggie skadades vid en kraftig inbromsning när den kastades från baksätet mot förarstolens ryggstöd.

Lindsey Wolko beslöt att utveckla krockhundar fyllda med mätutrustning, och med samma vikt och tyngdpunkt som riktiga djur. Det började med en 25 kilos bulldog, som numer har fått sällskap av en 35 kilos golden retriever, en drygt 20 kilos border collie och en drygt 10 kilos terrier. Biltillverkaren Subaru har bistått vid finansieringen.

Vid tester av olika skyddsutrustningar för djur som genomfördes av MGA Resource Corp visade det sig att endast en av sju säkerhetsanordningar klarade att skydda djuren vid en kollision i hastigheten strax under 50 km/h. Övriga hade antingen konstruktionsfel eller materialfel som gjorde att hunden lossnade från säkerhetsanordningen och skadades.

Hundar som inte kan spännas fast i bilen utgör dessutom en fara för människor. Biltillverkare ska kunna använda krockhundarna för att testa hur väl nät, väskor eller västar som är avsedda för att öka säkerheten vid färd med djur fungerar.

<iframe width="420" height="315" src="//www.youtube.com/embed/8gRlP54NIw4" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Håkan Abrahamson

Mer om: Krocktest

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt