Höstdagjämningen blir Saabs ödesdag

2009-08-12 07:30  
Saab Aero-X. Något för Koenigsegg?

Den 22 september, höstdagjämningen då dag och natt är lika långa över hela jordklotet, ska Europeiska Investeringsbanken EIB fatta beslut om huruvida Saab ska få sitt begärda rekonstruktionslån på 4,3 miljarder kronor eller inte.

Koenigsegg Group, som förhandlar med General Motors om att ta över Saab Automobile, har lämnat sin affärsplan till Europeiska Investeringsbanken.

- Vi har fått ekonomisk information och staben håller på att gå igenom den för att se om den innehåller den information som vi behöver, säger Eva Srejber, vice chef på EIB, till Dagens Nyheter.

Ett beslut om en formell utvärdering kan påbörjas nästa vecka men ett beslut kan inte fattas före den 22 september då EIB har sitt nästa styrelsemöte.

Den svenska regeringen måste först också ta ställning till om man ska ställa statliga garantier för det begärda lånet hos EIB.

Håkan Lind, presschef på näringsdepartementet, säger till nyhetsbyrån TT att arbetet med utreda frågan om eventuella statliga garantier går som planerat.

– Vi har ambitionen att ha alla beslut klara till EIB-styrelsens möte den 22 september, säger Håkan Lind.

Kritiskt möte i går
Enligt samstämmiga pressuppgifter hölls i går ett kritiskt möte mellan styrelseordföranden i Koenigsegg Group, amerikanen Augie K Fabela, och regeringens chefsförhandlare, statssekreterare Jöran Hägglund.

Mötet handlade enligt TT om att reda ut eventuella oklarheter i ägarbilden för Koenigsegg Group. I veckan blev det bland annat offentligt att en av styrelsemedlemmarna, den amerikanska affärsmannane Mark Bishop, är på väg att hoppa av.

Men varken Jöran Hägglund eller Saab-ledningen berättar öppet om vad som egentligen sker bakom de stängda förhandlingsdörrarna, så det mesta av informationen som kommit ut är stympad information och tolkningar.

- Vi bekräftar inga möten men vi har så gott som daglig kontakt med representanter för Koenigsegg, säger Frank Nilsson, statssekreterare hos näringsminister Maud Olofsson till DN.

"Kliv fram på Frankfurtmässan"
Tidningen Automotor & Sport skriver i dag att Saab och Koenigsegg måste deklarera sina framtidsplane öppet för världspressen redan den 13 september när bilmässan i Frankfurt slår upp sina portar.

- Om klargörandet dröjer längre än så minskar förtroendet för Saabs varumärke och det har man definitivt inte råd med just nu, skriver Automotor & Sport.

Det förekommer spekulationer både om att Koenigsegg ska bygga en elbil för Saab och att man har en unik luftstyrd ventil som sitt trumfkort när framtiden för Saab skisseras.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt