Hopp om högt tryck på sommartågen

2020-02-03 07:12  
Bokningstrycket är högt på Snälltågets sommaravgångar. Arkivbild. Foto: Janerik Henriksson/TT

Tågbolagen tror på ett uppsving för semester på räls i sommar. Snälltåget utökar sina avgångar mellan Malmö och Berlin från tre i veckan till dagligen, och hoppas på en Greta-effekt från Tyskland.

Förra sommaren valde Snälltåget, som sedan 2012 har kört tre avgångar i veckan mellan Malmö och Berlin under sommarsäsong, att under två veckor ha dagliga avgångar.

Tågen blev fullbokade och därför kör företaget i sommar på avgångar Malmö–Berlin varje dag.

– Bokningsläget är 200 procent bättre än föregående år, säger Marco Andersson, marknadschef på Snälltåget.

Vill locka tyskar

Med tanke på klimataktivisten Greta Thunbergs genomslag i Tyskland vill företaget också försöka locka tyskar att ta tåget till Sverige.

– De har semester och skolledigt hela augusti. Det är för oss den mest djärva perioden. Vi har varit lite skraja angående hur mycket vi ska våga öka men nu har vi fått ett tydligt kvitto på att det var rätt beslut, säger Marco Andersson.

Läs mer: Fler tåg i Sverige i tid – men långt kvar till målet

I mitten av mars planerar SJ att släppa sina biljetter för juli och augusti. Därför har bolaget än så länge ingen uppfattning om bokningsläget inför sommaren. Men med tanke på hög efterfrågan på tågresor till kontinenten lade SJ om tidtabellen i december så att byten i Malmö ska fungera bättre.

Märkt av intresse

Under 2020 kan resenärer kliva på ett tåg i Stockholm vid 23-tiden på kvällen och vara framme i Hamburg vid lunchtid dagen efter.

– Vi har redan märkt i den här Tågsemestergruppen på Facebook att det är många som uppskattar det, säger Stephan Ray, presskommunikatör på SJ.

Läs mer: KTH-experter: Missvisande om svenska höghastighetståg

Under 2020 kommer SJ att ha tre dagliga förbindelser mellan Stockholm, Köpenhamn och Hamburg. Sommartid kommer det innefatta en nattlig avgång mellan Köpenhamn och Hamburg. Tidtabellen som gäller för 2020 innebär också 10 000 fler platser per vecka på linjerna Stockholm–Göteborg och Stockholm–Malmö, något som enligt SJ kan komma att öka ytterligare under sommarmånaderna.

Emilia Söderholm/TT

Mer om: Tåg Europa

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt