Hondas nya motorcykel – får el av vindgenerator

2017-11-09 14:11  
Honda CB4 Interceptor & Valerio Aiello. Foto: Honda

PÅ EICMA-mässan i Rom visar Honda en studie som avslöjar hur framtidens motorcykel skulle kunna se ut. Konceptet ”CB4 Interceptor” är en hoj med något så udda som en vindgenerator.

I veckan pågår cykel och mc-mässan Esposizione Internatzionale ciclo e motociclo i Rom. Här ställer alla tillverkare ut det senaste – och ett företag som bjuder på riktigt ”nytänk” är japanska Honda. Utöver att avtäcka en kvartett av nya motorcyklar visar de även upp ett nytt koncept.

Designstudien är framtagen vid tillverkarens italienska utvecklingscenter och enligt Honda är CB4 Interceptor resultatet av företagets pågående forskning kring hur framtidens café-racer kan se ut.

Det som gör motorcykeln riktigt annorlunda är dock att man valt en ny typ av generator: I framlampan sitter det nämligen en liten vindsnurra. Denna används för att konvertera motorcykelns kinetiska energi till el som kan driva en pekskärm. Pekskärmen är å sin sida integrerad i tanken och på denna ska föraren kunna ha kartor och ringa på.

Läs mer:

Läs mer: Här är motorcykeln som är självbalanserande

Designen ger dock upphov till flera frågor: Att låta luftmotståndet generera el skulle säkerligen vara smart – om det kunde göras utan att friktionen ökade.

Vidare genereras elen endast när motorcykeln är i rörelse, vilket minskar användbarheten. Därtill känns hela ”ringa med pekskärm” väldigt vanskligt att göra när man rullar.

Honda går inte in på djupet när det gäller teknologin, men sannolikheten för att den ska leta sig in i en produktionsmodell inom en snar framtid känns låg.

Felix Björklund

Mer om: Honda Motorcyklar

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt