Honda visar ny bränslecellbil

2014-11-18 09:55  
Honda FCV Concept med en ny kompakt bärnslecelldrivning som ryms under motorhuven fram. Foto: Honda

Honda visar nu upp sin bränslecellbil FCV Concept, en försmak av den serietillverkade bil som kommer 2016.

Honda har leasat bränslecellbilar i olika utföranden i Japan och delar av USA sedan 2002. Den senaste modellen, FCX Clarity, kom 2008.

Men nu tänker sig Honda, precis som Toyota, att börja marknadsföra bränslecellbilar i större skala. FCV Concept är en försmak av hur den serietillverkade vätgasdrivna bränslecellbilen kommer att se ut när den börjar säljas i mars 2016.

Honda poängterar att den nya bilen blir den första femsitsiga bränslecellbilen som finns till försäljning. Tillverkarens tidigare modeller, liksom Toyotas Mirai som snart börjar säljas, är fyrsitsiga.

Honda har krympt bränslecellstacken med 33 procent jämfört med den förra modellen. Ändå ligger effekten på 100 kW, vilket gör paketet 60 procent effektivare än tidigare modell.

All drivutrustning kommer att placeras i det traditionella motorutrymmet framtill. Det betyder att allt utrymme i kupén kan användas för de åkande. Bilen rymmer därför fem vuxna.

Bilen utrustas med en bränsletank som rymmer vätgas vid trycket 70 MPa. Full tank räcker till 700 km körning. En tankning beräknas ta ca 3 minuter.

FCV Concept kan även fungera som nödkraftverk i händelse av exempelvis en naturkatastrof. Denna teknik började prövas i FCX Clarity.

Håkan Abrahamson

Mer om: Honda Vätgas

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt