Honda tar fram nytt - i Sverige

2008-12-09 23:00  

Japanska Honda går in i det västsvenska fordonsklustret runt Chalmers och utvecklar en ny generation dieselmotorer.- Ett erkännande av vår kompetens, säger Chalmersprofessorn Ingemar Denbratt.

När den japanska biljätten Honda går in som partner i ett av det västsvenska fordonsklustrets kompetenscentrum är det en prestigevinst för fordonsforskningen runt Chalmers.

Vad det japanska företaget får betala för sitt deltagande vill Ingemar Denbratt inte uppge.

- En högst signifikant summa, säger Ingemar Denbratt, professor i förbränningsmotorteknik och vetenskapligt ansvarig för kompetenscentrumet Cerc, "Chalmers combustion Engine Research Center.

Han är också projektledare för det specifika projekt som Honda i somras gick med i och där även Volvo Personvagnar, Saab Automobile, Scania och Volvo lastvagnar deltar. Staloil och Wärtsilä är också med.

Projektet som det japanska bolaget nu är med i kallas "Modelling of Spray Formation and Combustion Engine".

Hondas syfte är att utveckla en ny generation bränslesnåla och emissionsfria dieselmotorer.

Tre andra internationella fordonsjättar har tidigare ansökt om att få gå med i det svenska kompetenscentrumet. De har fått nobben, av konkurrensskäl.

Hans Dahlquist

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt