Honda ökar räckvidden för vätgasbilen

2015-06-25 09:47  
Hondas bränslecellsbil i konceptutförande. Foto: Honda

Honda har ökat räckvidden för sin bränslecellsbil och preciserat lanseringstiden.

Den femsitsiga bränslecellsbilen Honda FCV Concept visades första gången i oktober förra året. Då angavs lanseringen till "någon gång 2016".

Men någon månad senare presenterade Toyota sin bränslecellsbil Mirai, och började försäljningen i december. Intresset för bilen överraskade tillverkaren som genast efter lanseringen fick skruva upp tillverkningstakten.

Den fyrsitsiga bilen ska klara 650 km på en full vätgastank. Priset i Japan ligger runt en halv miljon kronor.

Nu säger Honda till japanska Asahi Shimbun att man planerar säljstarten för sin bränslecellsbil till mars 2016. Räckvidden på en tankning med vätgas ska enligt Honda bli 100 km längre än för Toyotas Mirai. Priset kommer att sättas så blir i nivå med Mirai.

Enligt Honda har man effektiviserat bränslecellen och minskat vikten i bilen, vilket har lett till att räckvidden har ökat sedan bilen presenterades förra året.

Toyota kommer att börja sälja Mirai i Europa i september i år, men endast i Danmark, Storbritannien och Tyskland. I USA säljs den enbart i delstaten Kalifornien.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt