Honda Jet godkänd i Europa

2016-05-24 12:18  

Honda Jet HA-420 är nu typgodkänd av europeiska flygsäkerhetsorganet EASA. En första order på det lilla affärsflygplanet har tecknats i Tyskland.

Typgodkännandet berör såväl flygplanet HA-420 och motorn HF120, som utvecklats tillsammans med GE. Planet har tidigare blivit typgodkänt av den amerikanska luftfartsmyndigheten FAA.

Tanken på att tillverka ett flygplan föddes hos Honda redan i slutet av 1980-talet. Men det var först i slutet av 1990-talet som Honda Jet började ta form med sina jetmotorer monterade ovanpå vingarna. En tidig prototyp premiärflög den 3 december 2003 på hundraårsdagen av bröderna Wrights första flygning med ett motordrivet plan.

Planen som senare kom i serieproduktion tillverkas vid Piedmond Triad Airport i Greensboro, North Carolina. Första leverans till amerikansk kund ägde rum i december förra året.

Honda hävdar att användningen av kompositmaterial och placeringen av motorer ska ge 20 procent lägre bränsleförbrukning än andra plan i motsvarande storlek.

Honda Jet har plats för sex personer inklusive besättning, som kan uppgår till en eller två personer. Räckvidden ligger runt 2000 km och hastigheten strax över 700 km/h. Max startvikt 4500 kg. Motorn GE Honda HF120 har en dragkraft på drygt 9 kN.

Håkan Abrahamson

Mer om: Honda Jet

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt